Tarkistuslista kylpyhuone­remonttiin

4 ASKELTA UNELMIESI KYLPYHUONEESEEN

Kylpyhuoneen remontti on jännittävä projekti. Se on samalla innostava mutta myös haastava ja vaatii paljon valmistautumista. Hyvä suunnittelu vie onnistuneeseen lopputulokseen ja palkintona saat uuden upean kylpyhuoneen. Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua pääsemään helposti maaliin.

Haluatko tallentaaa tai tulostaa listan?

Ilmoittaudu uutiskirjeemme tilaajaksi, niin lähetämme sinulle tarkistuslistan PDF-tiedostona suoraan sähköpostiisi. 

Askel 1 - inspiraatiovaihte

Seuraa omaa tyyliäsi.

SISUSTUSSUUNNITTELIJA OLET SINÄ

Sinä olet oman kotisi sisustussuunnittelija. Kun sisustus ja materiaalivalinnat heijastavat persoonallisuuttasi, saat päivällesi mahdollisimman hyvän alun ja päätöksen. Päivästä toiseen. Toivottavasti valikoimamme sisältää monia makuasi ja vaatimuksiasi vastaavia tuotteita. Inspiraatio-osiosta löydät innostavia ideoita ja trendejä.

Selvitä tarpeet

Pohdi kodin tarpeita ja keskustele niistä muiden kanssa. Onko käyttäjiä monta? Tarvitaanko pesualtaita kaksi ja onko tarvetta kenties sekä suihkulle että ammeelle? Jos tila ei riitä kaikille halutuille kalusteille, mitkä niistä ovat tärkeimmät? Tilava suihkuratkaisu saattaa olla hyödyllisempi kuin höyrysauna, jota käytetään kerran kuussa talviaikaan.

Kylpyhuoneinspiraatiota ja ideoita

ETSI INSPIRAATIOTA

Hanki sisustuslehtiä ja käy alan myymälöissä. Inspiraatiosivuille olemme koonneet runsaasti asiaa kylpyhuoneista ja trendeistä. Niistä voi olla apua kylpyhuoneen sisustamisessa juuri sinun tyyliisi. Voit napsauttaa kiinnostavia kuvia ja lisätä niitä moodboardille, jonka voit sitten näyttää kumppanillesi tai lähettää itsellesi sähköpostitse.

Kokeile kylpyhuonestudiota

Digitaalisessa studiossamme voit valita valmiita kokoonpanoja ja kokeilla esimerkiksi erilaisia kaluste-, väri- ja vedinyhdistelmiä. Näin voit selkeyttää omia toiveitasi, nopeuttaa suunnittelua ja helpottaa vaihtoehtojen arviointia.

Kylpyhuonestudio

ASKEL 2 – SUUNNITTELUVAIHE

Mieti eri vaihtoehtoja.

FIKSUT LÄMMÖNLÄHTEET

Lattialämmitys on kylpyhuoneessa ihana ratkaisu. Saatavilla on sekä sähköisiä että vesikiertoisia järjestelmiä. Sama pätee myös pyyhekuivaimiin. Energiatehokas sähkölämmitteinen pyyhekuivain toimii silloinkin, kun lattialämmitys ei ole käytössä. Jotkin termostaatilla varustetut vesikiertoiset kuivaimet sen sijaan saattavat lakata lämmittämästä kuumina kesäpäivinä. Energiatehokkaat sähköiset pyyhekuivaimet pitävät kylpyhuoneen ilman siis raikkaampana ja kuivempana ilman suuria sähkölaskuja.

Tutustu pyyhekuivaimiin

PIILOTETUT PISTORASIAT

Mieti, missä kylpyhuoneessa tarvitaan pistorasioita esimerkiksi valoja ja pyyhekuivainta varten. Ota huomioon, että pistorasioita voidaan piilottaa kaappeihin ja lipastoihin. Tämä voi olla kätevä ratkaisu hiustenkuivaimia, sähköhammasharjoja ja parranajokoneita ajatellen – ja laitteet saadaan piiloon myös latauksen ajaksi.

Kalusteet 

TARKISTA LATTIAKAIVOT

Ennen vuotta 1990 rakennetut lattiakaivot tulee vaihtaa. Selvitä siis ensimmäisenä, kuinka vanha lattiakaivosi on. Seinänvieruskaivojen suosio on kasvanut viime vuosina. Muista kuitenkin, että ne rajoittavat kosteuseriste- ja lattiakaivovaihtoehtoja, sillä lattiakaivojen lähettyvillä voi käyttää vain tiettyjä vesieriste- ja seinäyhdistelmiä. Asiasta kannattaa keskustella laatoittajan tai putkiasentajan kanssa.

Kylpyhuoneremontin yhteydessä voi olla hyvä tilaisuus myös ilmanvaihdon parantamiseen. Asiasta kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa.

TARKISTA PUTKET JA VEDENPAINE

Myös putkisto täytyy ehkä päivittää nykyvaatimusten mukaiseksi. Vanhat putket ja liittimet on mahdollisesti vaihdettava.

Mikäli harkitset suurta kattosuihkua, selvitä ensin, onko kotisi vedenpaine riittävä. Jos hankit keskivertoa kalliimman sekoittimen, siihen on saatavana varaosia vielä vuosikausia. Mieti myös, onko sinulle tärkeää, että suihkusekoittimessa on painetasapainotettu termostaatti. Se estää veden kylmenemisen silloin, kun vettä juoksutetaan samaan aikaan vessassa tai keittiössä.

Kattosuihkut

SUUNNITTELE SÄILYTYSRATKAISUT

Säilytystilaa kannattaa hankkia enemmän kuin uskot tarvitsevasi. Useimmat harmittelevat remontin jälkeen nimittäin juuri sitä, ettei säilytystilaa ole enemmän. Kun puhtaat pyyhkeet ja wc-paperipakkaukset mahtuvat kalusteiden alla oleviin laatikoihin ja korkeisiin kaappeihin, niitä ei tarvitse lähteä hakemaan makuuhuoneesta tai eteisestä.

Kylpyhuoneen säilytysratkaisut

... JA NIIDEN SIJAINNIT

Suunnittele tavaroiden paikat seinillä. Kaikki kiinnikkeet tulee asentaa kiinteisiin rakenteisiin. Siksi pitkien palkkien väliin on hyvä asentaa lyhyitä tai kipsin taakse kiinnittää kokonaisia puulevyjä.

SUIHKUN VALINTA

Tutustu vaatimuksiin huolellisesti ennen suihkun paikan päättämistä. Täytyykö suunnitelmissa huomioida putkia tai lattiakaivo? Monet suihkuratkaisut edellyttävät oikeanlaista lattiakaatoa. Asiasta on hyvä keskustella laatoittajan kanssa. Suihkuseinät on usein suunniteltu tietynlaiseen asennuspaikkaan – kulmaan, syvennykseen, keskelle seinää tai ammeen luo. Valintaoppaassamme kerrotaan erityyppisten ratkaisujen eduista ja mahdollisista rajoituksista.

Ohjeet suihkuseinän valitsemiseen

SUIHKUSEINÄ MITTOJEN MUKAAN

Voi olla, että pelkkä erikoismitoitus ei riitä vaan suihkuseinässä täytyy olla aukot putkia varten tai se täytyy leikata vinoon viiston katon vuoksi. Jälleenmyyjäsi kautta saat meiltä ehdotuksen CAD-piirroksena – täysin maksutta.

Räätälöidyt suihkutilaratkaisut

ASKEL 3 – TOTEUTUSVAIHE

Näe valoa tunnelin päässä.

TEE TARJOUSPYYNTÖ

Kylpyhuonetta on vaikea remontoida ammattimaisesti itse (ellet sitten ole alan ammattilainen), mutta voit silti esimerkiksi purkaa vanhaa kylpyhuonetta ja kuljettaa puretut materiaalit pois. Jotta olet varmasti tyytyväinen lopputulokseen, urakoitsijalla täytyy olla siitä samanlainen käsitys kuin sinulla. Liitä tarjouspyyntöön mielellään luettelo kaikista tehtävistä asioista ja keskustele urakoitsijan kanssa sitten yksityiskohdista. Jos joku tarjoajista esittää ulkoasua koskevia kysymyksiä, mainitse kyseiset tiedot myös muille urakoitsijoille lähetettävissä tarjouspyynnöissä. Saman pohjan käyttäminen on tärkeää, jotta pystyt vertailemaan hintoja kunnolla. Halvin tarjous ei välttämättä ole paras. Siksi on tärkeää, että saat yksityiskohtaisen selvityksen kuhunkin tarjoukseen sisältyvistä asioista. Jos työ laskutetaan juoksevasti, kokonaissummasta kannattaa pyytää arvio – se saa ylittyä enintään 15 prosentilla.

VALITSE URAKOITSIJA JA TEE SOPIMUS

On tärkeää käyttää laatoitusyhtiötä, jolle on myönnetty Rakentamisen sertifikaatti. Varmista myös, että työn suorittavalla ammattilaisella on Rakentamisen henkilösertifikaatti. Sertifikaatit auttavat löytämään aitoja ammattilaisia erityistä osaamista edellyttäviin tehtäviin. Jos toimittaja käyttää alihankkijoita (esimerkiksi LVI- ja sähköasennuksiin), varmista, että niillä on asianmukaiset valtuudet ja että saat dokumentaation koko työstä.

Väärinkäsitysten välttämiseksi urakoitsijan kanssa kannattaa ehdottomasti laatia kirjallinen sopimus, jossa edellytetään, että urakoitsija tekee työn ammattimaisesti ja vaatimusten mukaisesti. Sopimus on tärkeää laatia ennen työn aloittamista.

 

ISOJA VAI PIENIÄ LAATTOJA?

Ei ole epätavallista, että laatoitusurakoitsija tekee hankintoja remontin aikana. Koska sinä kuitenkin oletettavasti valitset materiaalit, sinun voi olla hyvä tietää seuraavat seikat. Suuret laatat saattavat aiheuttaa hankaluuksia, jos pinta on kalteva. Mikäli olet valinnut suuret lattialaatat, yksi ratkaisu voi olla pienempien laattojen käyttö kaivon lähettyvillä. Asiasta kannattaa keskustella laatoittajan kanssa.

ASENNUS JA VEDENERISTYS

INR:n tavoite on tehdä tuotteiden asentamisesta mahdollisimman vaivatonta. Usein niin suihkuseinien kuin kalusteidenkin asennus onnistuu itse toisen henkilön avustuksella. Monimutkaisempien mallien asennukseen tarvitaan asennuskokemusta. Apua on saatavilla useimmilta jälleenmyyjiltämme. Kaikissa sähkö- ja vesiasennuksissa tulee turvautua ammattilaisiin.

Jotta vesieristeet eivät kärsi ruuvinreikien vuoksi, kylpyhuoneen varusteet kannattaa liimata. Liimattavia varusteita on tarjolla runsaasti. Jopa lasiset suihkuseinät voidaan asentaa ruuvittomasti.

Lue lisää ruuvittomasta asennuksesta

Askel 4 - Kylpyhuone­remonttisi on valmis

Aika nauttia...

LAATUDOKUMENTIT

Kun kylpyhuone on valmis, varmista, että saat urakoitsijalta tarvittavat laatuasiakirjat, jotka täyttävät voimassa olevien lakien ja määräysten vaatimukset. Säilytä ne vähintään 10 vuotta. Jos myyt asuntosi, luovuta ne seuraavalla omistajalle. Laatuasiakirjojen ohella saat myös käytetyn, hyväksytyn kosteuseristyksen asennusohjeet.

NOUDATA HOITO-OHJEITA

INR-kalusteiden mukana toimitetaan hoito-ohjeet ja takuukansio. Noudatathan eri pintojen hoito-ohjeita, jotta kylpyhuone pysyy uudenveroisena pidempään. Jälleenmyyjiltä on saatavana valmiita huoltosarjoja siltä varalta, että sinun jossain vaiheessa täytyy vaihtaa esimerkiksi tiivistelista.

Hoito-ohjeet

NAUTI KYLPYHUONEESTASI

Viimeistele kylpyhuone niin, että lopputulos vastaa näkemystäsi. Voit olla ylpeä sijoituksestasi kotiisi ja arkeesi. Siitä on sinulle iloa varmasti useita kertoja päivässä.

... JA JAA KUVIASI

Saat enemmän kuin mielellään jakaa kuvia kylpyhuoneestasi sosiaalisen median kanavillamme (toivoisimme, että käytät tunnistetta #iconicbyme). Meistä on aina mukava nähdä yksilöllisten kylpyhuoneprojektien lopputuloksia. Samalla saatat myös antaa ideoita muille kylpyhuoneremonttia suunnitteleville.

Iconic by me Instagramissa

Lisää ideoita ja inspiraatiota

Inspiraatio

Kylpyhuone

Inspiraatiota ja ideoita huoneeseen, jossa elämän tärkeimmät valmistelut tehdään. Kylpyhuone - kodin sydän.

Katso lisää

Suunnittele

Kylpyhuoneen­suunnittelu

Kylpyhuoneremontin huolellinen suunnittelu takaa yleensä onnistuneen lopputuloksen ja ratkaisuja on monia. Tälle sivulle olemme koonneet joitakin yleisiä haasteita ja ratkaisuehdotuksia.

Katso lisää

Inspiraatio

Kylpyhuonetrendit

Värimaailmassa näemme maanläheisiä, lämpimiä sävyjä, mutta kaipaamme myös vaikutteita pohjoismaisesta luonnosta, jossa luonnon kylmät siniset ja vihreät sävyt lumoavat ja auttavat meitä löytämään rauhan.

Katso lisää